Naše iskustvo uživanja u hrani zavisi “od svega” – zavisi od društva u kojem smo, našeg raspoloženja, okruženja i mnogih drugih faktora. Na našu percepciju i uživanje u hrani i piću, ne utiču samo miris i ukus, na nju utiče i naziv i opis jela u jelovniku (kognitivno), kvalitet stakla, escajga i dizajn šara na tanjiru (vizelno/taktilno), osvetljenje, muzika u pozadini (sluh), i stolica na kojoj sedimo.
Svi mi možemo da se setimo barem jednog fantastičnog obroka koji smo imali u životu. Da li je u pitanju porodični ručak, piknik na livadi, večera pored obale mora ili proslava u ekskluzivnom restoranu. Bez obzira na to koliko nam je hrana bila ukusna, ovo sećanje nema veze samo sa ukusom hrane. Prema rečima Čarlsa Spensa, profesora eksperimentalne psihologije na Univerzitetu Oksford, hrana je jedno od multisenzornih iskustava gde ako se čak i samo jedan elemenat poremeti, npr. nešto se posluži hladno a trebalo bi da bude toplo, ceo doživljaj će verovatno biti uništen.